Oncologische beweegzorg

Oncologische beweegzorg kan mensen die, als gevolg van het hebben van kanker, minder belastbaar zijn dan voorheen enorm helpen. Bij de diagnose kanker is bewegen misschien het laatste waar u aan denkt. Vaak echter veroorzaken de behandelingen bijwerkingen en hebben ook gezonde weefsels, spieren en gewrichten het zwaar te verduren.

Vroeger werd aangegeven dat mensen vooral rust moesten houden na een behandeling. In de afgelopen 15 jaar is echter uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, dat lichaamsbeweging tijdens en na de behandeling heel belangrijk is om zo goed mogelijk te herstellen. Het beïnvloed vermoeidheid, conditie, kracht en daarmee ook kwaliteit van leven. 

Patiënten moeten (op hun eigen manier) leren omgaan met de nieuwe situatie. Een gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeut kan hierbij ondersteuning bieden. In onze praktijk kunt u hiervoor terecht bij Dominique Smeenk.

De behandeling

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de kanker. De behandeling verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

Bewegen tijdens chemotherapie zorgt voor minder bijwerkingen en mensen kunnen de behandeling langer volhouden, wat de chemotherapie mogelijk ook effectiever maakt. Bovendien kan het fijn zijn om toch fit genoeg te blijven om bijvoorbeeld zelf uw boodschappen te doen of toch eens naar die vriend of vriendin verderop in de straat te wandelen.  

Als alle behandelingen achter de rug zijn wilt u natuurlijk graag weer uw oude leven op kunnen pakken. Dan is het goed om te werken aan uw lichamelijke conditie en nemen vermoeidheid en angst af. U bouwt spiermassa op, versterkt het immuunsysteem en het vertrouwen in het eigen lichaam wordt hervonden. U leert uw grenzen kennen en u voelt zich sterker. Zo kunt u samen met de fysiotherapeut werken aan persoonlijke doelen die terugkeer naar werk en goed bestede vrije tijd bevorderen.

Lees hier de folder 'Fit! tijdens of na kanker' van het Onconet waarbij Dominique Smeenk is aangesloten.

Oncologische beweegzorg