Dry needling

Met behulp van een speciale techniek prikt de fysiotherapeut met een dun naaldje een spier aan, die daardoor snel en langdurig zal ontspannen, waardoor de pijn verminderd en de spier weer beweeglijk wordt.

Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten. In onze praktijk kunt u hier voor terecht bij Berend Wantia of Yadira Sillé.

De behandeling

De fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar zogenaamde ‘triggerpoints’.

Een triggerpoint is een verharding in een spier die voor pijnklachten zorgt. De pijn voel u op de plek waar de verharding zit, maar ook is het mogelijk dat u de pijn op een andere plek voelt. Triggerpoints kunnen bijvoorbeeld hoofdpijnklachten, tintelingen in armen en benen, duizeligheid, stijfheid, krachtverlies of bewegingsbeperkingen veroorzaken.

Als de fysiotherapeut een triggerpoint gevonden heeft, prikt hij op die plaats de spier aan. De meeste patiënten voelen het prikken van het naaldje niet. Zodra het naaldje een triggerpoint raakt spant de spier zich kort aan waarna hij zich ook snel weer ontspant. Sommige patiënten beschrijven dit gevoel als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort kramp of een dof gevoel.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes in de spier te bereiken. De spier is meestal direct makkelijker te bewegen.

Vaak voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de spier in de verbeterde conditie te kunnen houden.