Wat is COPD

De lucht die je inademt gaat via de neus of mond en de luchtpijp naar de longen. In de longen zitten luchtwegen die lucht vervoeren en longblaasjes die zuurstof uit de lucht halen en afgeven aan het bloed. Als luchtwegen beschadigd raken of longblaasjes kapot gaan, kan COPD ontstaan, omdat je longen niet meer voldoende kunnen zorgen voor een goede ademhaling. Chronische bronchitis en longemfyseem vallen onder COPD.

Als u COPD heeft kunt u in een negatieve spiraal terechtkomen: misschien durft u niet meer in te spannen omdat u het daar benauwd van krijgt. Door het minder bewegen krijgt u minder zuurstof in de longen en ademen kost moeite. U heeft daardoor minder energie en normale dingen doen zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen steeds lastiger worden. De ziekte tast vooral de longen aan, maar heeft dus ook invloed op de rest van uw lichaam en de klachten nemen vaak alleen maar toe.

De behandeling van de fysiotherapeut kan helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken: een fysiotherapeut gespecialiseerd in COPD kan uitleggen wat u wel en wat u beter niet kunt doen. Ook kan deze fysiotherapeut u technieken leren waardoor u minder last heeft van de hoestbuien en benauwdheid. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen met het trainen van conditie en uw spierkracht, wat de benauwdheid zal verminderen. De fysiotherapeut leert je dus eigenlijk om tijdens én na de therapie actiever te zijn en te blijven.

Onze COPD fysiotherapeut in de praktijk is Dominique Smeenk-Tijhuis.

Kijk op chronischzorgnet.nl, daar vind u meer informatie.

De behandeling

De fysiotherapeut wil eerst meer weten over u en uw klachten. Hoe actief bent u in het dagelijks leven, hoe is het gesteld met de algehele conditie en  spierkracht en wat is uw manier van ademhalen en hoesten? Om hier achter te komen, doet de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek en stelt u een aantal vragen. Vaak wordt bij dit onderzoek ook gebruikgemaakt van een conditietest, een stappenteller en/of een vragenlijst om te kijken hoeveel last u van de COPD heeft. Na het onderzoek maakt u samen een behandelplan.