Orofaciale fysiotherapie

Onze Orofaciale fysiotherapeut Marcel Rupert is per 01-03-2019 gestopt binnen onze praktijk. 

De dichtsbijzijnde praktijken waar u terecht kunt: 

  • Fysiotherapie de Vijfhoek Deventer  - De heer Schaapman -  0570-657453
  • Vogellanden Centrum Zwolle - Mevrouw van Maarseveen - 038-4981111
  • Fysiotherapie Zevenhuizen Apeldoorn - De heer van Buijtene - 055-3660392

 

Orofaciale fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie.

De orofaciale fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als KAAKFYSIOTHERAPEUT!. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatholoog, KNO-arts of een andere medische specialist.

Symptomenwelke veroorzaakt worden door afwijkingen en/of disfunctioneren van het kauwstelsel zijn o.a.: knappende, krakende kaakgewrichten, oorpijn, hoofdpijn, vermoeide “stijve/gespannen” kauwspieren, duizeligheid, pijn voor het oor, uitstralende pijn naar hoofd-halsgebied.

De verstoring van de normale functie van het kauwstelsel kan leiden tot problemen met bijv. kauwen, gapen, afhappen van voedsel, praten, de mondopening, zingen, het bespelen van een muziekinstrument.

Ver het ontstaan van klachten in het kauwstelsel zijn veel theorieën ontwikkeld. Er is echter geen bepaalde oorzaak aan te wijzen. Ze kunnen ontstaan door verkeerde belasting, verkeerd gebruik (klemmen of knarsen) of door overbelasting (kauwgom kauwen). Ook kan de oorzaak tandheelkundig zijn (standsafwijking van onder en bovenkaak, tanden en kiezen).

De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit het herstellen of optimaliseren van de functie van het kauwstelsel (gewricht en spieren). Om tot een goed behandelresultaat  te komen is uw medewerking en inzet echter van groot belang; bijv. bij het afleren van bepaalde gewoontes, het dragen van de opbeetplaat of het doen van oefeningen.

NVOF = Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie