Noorse Medische Training Therapie is een individueel oefenprogramma dat op een bepaald moment in het verloop van de revalidatie ingezet kan worden. Het is in de jaren 60 ontwikkeld in Noorwegen vanuit de trainingsleer.

Methodiek
Bij deze methode wordt er eerst d.m.v. een intake en onderzoek vastgesteld wat de doelstellingen van het behandelplan/revalidatie zijn. Vervolgens worden er specifieke testen afgenomen b.v. om de kracht, bewegingsvrijheid van een gewricht , stabiliteit en coordinatie te meten. Aan de hand van de uitkomsten kan er uitgerekend worden met hoeveel weerstand er getraind moet worden. Na 5 á 6 trainingen wordt er opnieuw getest en de oefeningen (indien nodig) aangepast.

Effecten
Veel klachten ontstaan door een verminderde belastbaarheid van het bewegingsapparaat. Systematische training is een uitstekend middel om het herstel te optimaliseren. Er kan dan ook al vrij snel gestart worden met de training, zelfs bij nog bestaande pijnklachten. Oefeningen met de juiste weerstand, snelheid, bewegingsbaan en coördinatie stimuleren het herstel en zorgen voor aanpassing van de belastbaarheid.

Praktijk
De patiënt voert de oefeningen zelfstandig uit op daarvoor speciaal ontwikkelde apparatuur onder begeleiding van een fysiotherapeut. Gemiddeld duurt de training 1 uur waarbij er 2 tot 3x per week geoefend wordt, meestal in kleine groepjes van maximaal 5 personen. De totale duur van de training is uiteraard afhankelijk van het behaalde resultaat maar duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 weken.

De therapeut die bij ons NMTT verzorgd is:
Marit Ridt 

Regionaal Genootschap Fysiotherapie Groot IJsselland